Velencei Móni

A pontosításról…

A legtöbb asztrológus nem győzi eleget hangoztatni, hogy elemzés és prognózis csak pontosított horoszkópból adható. Tehát a már megtörtént életesemények alapján meg kell keresni a születés percre pontos időpontját. Az így pontosított horoszkóp aztán az időben nem csak visszafelé képes mutatni az egyes életeseményeket, hanem előre is. Mivel a horoszkóp ábrája minden perccel változik, így elemzés nem adható, amíg a bolygók és tengelyek helyzetét nem határoztuk meg pontosan.

Azonban a pontosítás maga elég problémás területnek tűnik a gyakorlatban. Sajnos sokunk élménye, hogy ahány asztrológushoz elmegyünk, mindegyik mást mond a születési időpontunkat illetően. Annak idején, mikor elkezdtem asztrológiát tanulni, magam is úgy jártam. Van vagy 5 születési időpontom, mindegyik asztrológus által pontosítva. Én magam egy hatodik időpontot találtam működőnek.

A horoszkóp pontosítása több szempontból is bonyolult kérdés. Egyrészt sajnos hazánkban nincs konszenzuálisan elfogadott pontosítási módszer. Többféle módszert használnak az egyes asztrológusok, mást tanítanak az egyes iskolák is erről. Ebből a szempontból biztosan jót tenne, ha végre államilag elismert asztrológus-képzés lenne hazánkban is. Így a hazai szakemberek-oktatók kénytelenek lennének kidolgozni valami szakmai sztenderdet a pontosítást illetően.

A másik probléma, hogy a legtöbb asztrológus csak papíron-emailben kéri el az életeseményeidet, és aztán úgy pontosít, hogy valójában sosem találkozott a horoszkóp tulajdonosával. Ez a módszer tapasztalatom szerint nem működik a gyakorlatban, és ez is lehet az egyik oka annak, hogy mindenki máshová teszi a születési időpontot. Vegyük például azt az esetet, amikor valaki csak annyit ír a papírra életeseményként, hogy „nagymama halála”. Ez egy igen gyakori helyzet. Azonban, ha az illetőt mondjuk addig a nagymamája nevelte, és a nagymamája halálával nem csak egy rokont veszít el, de mondjuk el kell költöznie egy másik városba az édesanyjához, így iskolát és baráti kört is kell cserélnie – nos ez jelentősen más élethelyzet, mint mikor valakinek nem sok kapcsolata van a nagyszülővel. Az első esetben a horoszkópban is egy erős és jelentőségteljes, az élet szinte minden területét érintő változást kell keresnünk, a második esetben lehetséges, hogy akár nem is fogunk a horoszkópban jelzést találni a távoli és az illető életének szempontjából jelentéktelen nagyszülő halálára. Ezért tartom minden esetben szükségesnek, hogy az életeseményeket ne csak papíron, személytelenül kapjam meg, hanem hogy az illető saját maga mesélje el az egyes eseményeket. Így feltárul azok valódi jelentése-jelentősége.

A pontosítás az a területe az asztrológiának, ami sok munkával, és belefektetett energiával jár. Azonban a pontosítást megelőző beszélgetés-feltárás, és azt követően a pontosítás folyamata segít megérteni az asztrológusnak a teljes képet, így nem csak ahhoz jutunk hozzá, hogy legyen egy korrekt időpont a kezünkben, de ez az útja annak is, hogy az asztrológus fel tudja tárni, hogy az egyes, az alaphoroszkópban jelzett problémák megoldásával ki hová jutott. Így nyilván jobban tud működni ő is a tanácsadás során. Emlékszem, mikor tanácskérőként jártam egy asztrológusnál, és ő mindenáron pszichoterápiába akart küldeni egy olyan, a horoszkópomban valóban létező problémával, amit addigra már sikerült megoldanom. Mivel nem szánta rám az időt, hogy én hol tartok az üggyel, a tanácsadás így kidobott idő volt mindkettőnk részéről.

Egy horoszkóp akkor van jól pontosítva, ha nem csak személyiségünket mutatja jól, de valóban mutatja a fontosabb életeseményeket is előre az időben. Higgy annak az asztrológusnak a születési időpontodat illetően, aki valóban tudott idejében figyelmeztetni a várható nehézségekre vagy könnyebb időszakokra! Mivel a pontosítás nehéz tudomány, a hozzám rendszeres tanácskérőként fordulók horoszkópját mindig figyelem. Előfordul, hogy kénytelen vagyok később korrigálni, ha az események mégsem igazolnának vissza. Mindenkire rábízom, hogy ez a hozzá nem értésemet, vagy az alaposságomat igazolja vissza… Szerintem mindenesetre idő és türelem kell egy jól pontosított horoszkóp megszerzéséhez.

Tudom, az ember szeretne gyorsan gyors és könnyű megoldást. Mégis, az asztrológiai tanácsadásba az elején befektetett munka később megtérül.