Velencei Móni

Hogyan használjuk segítségképpen az asztrológiai tanácsadást?

 

Mielőtt a címben feltett kérdést megválaszolhatnánk, előbb egy másik kérdést kell tisztáznunk: miért fordulunk asztrológushoz és mit várunk a tanácsadástól?

Természetesen azért, mert valami problémánk van, amivel nem boldogulunk, és szeretnénk segítséget, iránymutatást kapni ennek megoldásához.

Illetve lehet, hogy én vagyok optimista vagy idealista. Az emberek egy jelentős része mindenféle más okból kifolyólag fordul asztrológushoz. Íme ezekből néhány:

Az asztrológus mondja meg a tutit! Van, aki azt gondolja, hogy az asztrológus dolga megmondani, hogy lesz-e gazdag férje, hány gyereke lesz, és megkapja-e a várt előléptetést. Ha ezek a dolgok megmondhatóak, akkor úgyis az fog történni, ami meg van írva, mindegy, hogy mit teszünk. Ha az életünk teljes determináltságában hiszünk, akkor végül is teljesen felesleges asztrológushoz fordulni: bármit is mond az asztrológus úgy lesz a jövő, ahogy. Az információ a jövőről teljesen mindegy (mert bármit is teszünk, úgy lesz), legfeljebb pillanatnyi kíváncsiságunkat elégíti ki.

Valaki oldja már meg helyettem! Hát igen, de kényelmes is lenne az élet, ha a saját problémáinkat valaki más megoldhatná helyettünk. Akkor valóban elég lenne pusztán megfelelő mennyiségű pénzzel rendelkezni, és minden egyes probléma esetén X Ft-ot fizetve az asztrológusunknak megszabadulnánk életünk bármely problémájának nehézségeitől.

Valaki bólintson már rá! Szóval látjuk a helyzetet, látunk egy megoldást, amit szívesen elfogadnánk, és szeretnénk, ha valaki „égi áldással” rábólintana. Szegény asztrológus ebben a helyzetben sarokba van szorítva. Hiába próbálja elmondani, hogy jó eséllyel a másik irányba vezet az út, vagy szerinte nem is az a valódi kérdés (mondjuk nem az a valódi kérdés, hogy Géza vagy Sanyi, hanem, hogy miért menekülnénk egy párkapcsolatba, ha éppen a karrierépítés, az egyéni felelősségvállalás ideje lenne, vagy fordítva). Szóval nem is olyan ritkán az asztrológushoz forduló egyáltalán nem nyitott az asztrológussal való közös munkára. Pontosan tudja, hogy mit akar hallani, ő aztán kifizette, hogy még a csillagok is rábólintsanak, nem nyitott az érkezhető válaszok és tanácsok sokszínűségére.

– Most itt elidőzök egy kicsit az asztrológusnál, addig is van alibim, hogy csináltam valamit a problémával, legalább nem kell valóban foglalkoznom vele… Most ezt magyarázzam? 🙂

És sok más lehetőség van még, meg mindezek keveréke is. Persze ezek az asztrológus számára mind csak helyzetek. Amit kezelni lehetséges. Beszélgetni arról, hogy mire jó és mire nem jó az asztrológia és hogyan is tudjuk valóban segítségül használni.

Hogyan tekintsünk tehát az asztrológiai tanácsadásra, mint eszközre, hogy az valóban segítségünkre legyen?

– Fontos tudnunk, hogy az asztrológiai világkép szerint szabadság és determináció egyszerre van jelen. Meghatározott személyiségstruktúrával és életpályával születünk, de szabadságunk van azt minél jobb minőségben kibontakoztatni. Az asztrológus mind önismereti kérdésekben, mind az életesemények tekintetében segítségünkre lehet. Tanácsot adhat abban, hogy mi lehetséges, és mi nem. De a lehetőségek fényében van döntési szabadságunk. Így pl. nem az a kérdés, hogy szakítani fogok-e Julival, hanem az, hogy mi is most életem aktuális feladata a párkapcsolat területén. Pl. hogy jobban tanuljak meg kommunikálni a párommal? Ez esetben akár szakíthatok is vele, a kommunikációs probléma legfeljebb visszatér majd más köntösben, esetleg egy másik párral. Az asztrológus nem fogja eldönteni helyetted, hogy szakíts vagy sem. Felvilágosítással szolgálhat a konfliktus valódi hátterét illetően, hogy az, ami a felszínen „Julival-vagy-nélküle” problémaként jelentkezik, valójában milyen személyes problémát és időszerű fejlődési lehetőséget rejt. Így könnyebb lehet meghoznod a döntésedet.

– Döntést az asztrológus már csak azért sem hozhat helyetted, mert a felelősség a Te kezedben van. Az asztrológus kezében pusztán egy jó diagnosztikai eszköz van, ami támpontokat nyújthat Neked a tájékozódásban. Tartsd szem előtt, hogy ettől még Te vagy az, aki életed minden percében jelen van (vagy esetleg mégsem? 🙂 ), Tiéd életed minden percéért a felelősség. Azért is, ha az információkat, amiket kaptál, végül figyelmen kívül hagyod. És persze minden asztrológus ember. Így, mint minden halandó földi lény, tévedhet.

– Ha eleve úgy mész el a tanácsadásra, hogy meg van a válasz, amit hallani szeretnél – nehéz lesz valóban segítséget kapnod. Mielőtt kérdeznél, esetleg kérdezd meg magadtól, hogy valóban nyitott vagy-e a válaszra? Bármilyen válaszra. Valóban készen állsz-e arra, hogy befogadd, amit hallani fogsz. Ha nem, akkor talán a kérdés mégsem az, amit feltenni szeretnél, hanem az, hogy miért is vagy ennyire nem-nyitott állapotban. Miért is ragaszkodsz az általad felvázolt végkifejlethez? És ha ennyire biztos vagy benne, miért is fordulsz most a tanácsadóhoz?

– Általában a problémáid bonyolultak és sokrétűek. Néha, nagy ritkán nem azok. Ilyenkor elég lehet egyetlen tanácsadási alkalom. Valós önismerethez, komoly problémák megoldásához általában nagyobb erőfeszítés szükséges. Amíg megérted valóban a problémádat, amíg meg tudjátok találni együtt a választ, amíg át is tudod ültetni a gyakorlatba, alkalmazni tudod a konkrét helyzetekben. Fejlődni, változni időigényes dolgok. Ezért az asztrológiai tanácsadásra is igaz, hogy rendszeres tanácsadás keretében a leghatékonyabb.

-Változni, változtatni nehéz. Néha elég a megértés tiszta fénye, hogy helyrerántson problémákat. Azonban gyakran visszaesünk a megszokott gondolkodási módba, a megszokott rutinszerű válaszainkba. Hasznos lehet a tanácsadás során hallottakat időről-időre újra elővenni és emlékeztetni rá magunkat két tanácsadási alkalom között is. Különösen, mikor újra előkerül a problémás helyzet. Az asztrológiai tanácsadáson elhangzottakat újra és újra elővehetjük, mint egyfajta iránytűt, mikor kitör a vihar a tengeren. Idő lesz, míg sikerül célba érnünk, míg sikerül egy-egy dolgot valóban átültetnünk a gyakorlatba. Néha egy élet. 🙂 És gyakran pont arra van a feladat, amerre nagyon nem szeretnénk menni, és jó sok belső ellenállást kell legyőznünk, mire úrrá lehetünk a helyzeten. Ilyenkor a tanácsadáson kapott szellemi útmutató folyamatos szem előtt tartása hasznos segítség lehet.

– Az asztrológia jó egyfajta központi útmutatónak életünkben: merre menjek, mi a probléma, mi az egyes helyzetek jelentése. Az élet azonban szerencsénkre egy komplex rendszer. Nem csak szellem és lélek, de test is vagyunk. Az asztrológia mindezen területekre iránytű tud lenni, azonban fontos, hogy mindezen területeken egyszerre dolgozzunk magunkon, ha egyensúlyt szeretnénk találni. Egyensúly, harmónia nem teremthető pusztán a szóbeli tanácsadás által. Mindazon dolgok, amiket megeszünk, mindazon (vegy)szerek, amikkel körülvesszük magunkat, életünk napi apró szokásai a TV-nézéstől a testedzésig mind-mind meghatározzák jól-létünket. Az asztrológiai tanácsadás önmagában nem lehet elegendő a kiegyensúlyozott léthez. A hozzám fordulókat arra szoktam bátorítani, hogy életük minél több területén próbáljanak meg tenni az egyensúlyért és harmóniáért. Persze az asztrológia itt is jó útmutató lehet: ki az, akinek inkább a jóga segít, ki az, akinek a festészet, ki az, aki nagy eredményeket várhat a táplálkozása szabályozásától, kinek fontosabb inkább a napi meditáció. Ezzel együtt mindannyiunknak szüksége van helyes táplálkozásra, megfelelő testedzésre, környezetbarát tisztálkodási szerekre, gyógynövényekre, szellemi-lelki gyakorlatokra stb. Az önismeret nem csak szellemi és lelki, de testi is. És egy rosszul karban tartott test fogva tartja a szellemet és lelket is. Hiába jársz önismereti kurzusokra és ezoelőadások tömkelegére: ha tested elhanyagolod, nem lesz jó társad az úton. És hiába beszélgetsz-gondolkozol sokat, ha nem folytatsz valamilyen gyakorlatot szellemed és lelked rendszeres karbantartására, legyen az meditáció vagy éneklés vagy bármi egyéb gyakorlat, ami az alkatodnak megfelel. A helytelen életvitel amortizálni fog bármely elért szellemi-lelki eredményt.

Fontos a türelem is önmagunkkal szemben. Sokan úgy képzelik az életet, hogy oké, most itt van valami probléma, ha ezt megoldom, minden rendben lesz az életemben. És akkor mi lesz? Vég nélkül boldog leszek? Esetleg unatkozni fogok? Legfontosabb életfeladatainkra kaptunk egy egész életet. Nem az a fontos, hogy ma minden flottul menjen. Az jó, ha látjuk az irányt, és jó ha haladunk. Szabad elfáradni és pihenni, szabad tökéletlennek lenni. És életreszóló feladatainkat miért is oldanánk meg most és itt azonnal? Mert más azt már tudja? Persze, mert annak a másnak meg más a feladat. Valami olyan, amit mi már magától értetődően tudunk. Amit mi nem tudunk, arra meg itt van egy egész élet, hogy megtanuljuk. Az asztrológia vagy egyetlen szellemi-lelki tudomány se fog megvédeni attól, hogy az élet tengerén ne keletkezzenek viharok körülötted. De az asztrológia iránytű tud lenni a kezedben: oké, honnan hová tartok? Amikor legnagyobb a zűr körülötted, akkor előveheted és támaszkodhatsz rá: honnan hová? Mindaz a káosz, ami éppen körülvesz, hogyan szolgálja az egyéni életfeladatomban való fejlődésemet? Nem kell, és nem is lehet máról holnapra megoldanod az összes problémádat. Tartsd szem előtt az irányt, és légy türelmes!