Velencei Móni

Asztrológus-etika

Andinak szeretettel…

Az asztrológia tudás. És a tudás: hatalom. Tudás a lélekről, a testről, az egyes ember sorsáról és személyiségéről. Hatalom a másik felett, hiszen adott esetben jobban átláthatom a saját helyzetét, mint ő maga. És ez a tudás és hatalom felelősséggel is jár. Vajon kinek a horoszkópjáról mondhatunk véleményt és milyen körülmények között? Mi az óvatosságnak, szakmai alaposságnak és titoktartásnak az a helyes aránya, amit asztrológusként muszáj megtartanunk?

Remélem, olvasóim az asztrológia ismeretének azon a szintjén túl vannak, hogy az egyes napjegyek alapján bárki bármi komolyat is mondhatna egy másik emberről. Így nyilván komolyságban, szakmaiságban a napilap-asztrológia nem vehető számításba se. A horoszkóp felállításához azonban a pontos időpont és hely ismerete sem elegendő. Ugyanis születésének pontos időpontját a legritkább esetben ismeri az ember. (A szülés résztvevői érthető okokból kifolyólag nem a másodpercmutatóval vannak elfoglalva.) A horoszkópot tehát a már meglévő életesemények alapján pontosítani szükséges. Az így pontosított horoszkóp aztán az időben előrefelé is képes megmutatni a várható tendenciákat, ugyanúgy, ahogy visszafelé is olvashatunk benne az időben. A nem pontosított horoszkóp azonban csalóka lehet. Egy-egy perc ide vagy oda az asztrológiai házrendszer, azaz a teljes horoszkóp jelentős megváltozásához vezethet, ami konkrét kérdés megválaszolását teljesen más fényben tüntetheti fel. Így, ahogyan nem mindegy mondjuk egy dietetikusnak, hogy 10 vagy 100 kiló súlyfelesleg esetén kell tanácsot adnia (holott a kettő közötti eltérés csupán csak egy nulla), akként nem mindegy egy horoszkóp megítélése szempontjából egyetlen perc sem.

Mindig mély megdöbbenéssel állok az előtt, hogy a hazai szakma neves alakjai is adnak személyes tanácsot internetes fórumokon segítséget kérőknek pontosítatlan horoszkópból. Ezzel az asztrológia egyik alapszabályát rúgják fel. De gondoljon bele a kedves olvasó: ha mondjuk agydaganat gyanúja merülne fel nála, orvoshoz/természetgyógyászhoz/egyéb gyógyítóhoz fordulna személyesen, vagy netes fórumokon érdeklődne, hogy vajon ilyen helyzetben mi a megfelelő teendő, és elfogadna-e tanácsokat olyan emberektől, akik soha nem is látták sem őt, sem az esetleges vizsgálati eredményeit, pusztán egy-két bemondott vérkép-adat alapján diagnosztizálnának? Agyműtétet sem végzünk interneten. Hogyan is fogadják el emberek, segítségre szorulók, hogy a lélek és a sors kérdéseiben valaki ilyen látatlanban diagosztizáljon és műtsön?

Ilyen esetekben mindkét fél magatartása vitatható. A tanácskérőé, aki azt gondolja, hogy lelki- és sorskérdései nem érnek meg legalább annyi figyelmet, fáradtságot, vizsgálatot, ráfordított időt és pénzt, mint a testi problémái, vagy az autója szervizelése. És erősen vitatható annak a tanácsadónak is a hozzáállása, aki pontostítatlan horoszkópból, látatlanban, netes fórumokon oszt tanácsot. Sem pontos diagnosztikai eszköz nincs így a kezében, sem azt nem tudja felmérni, hogy a tanácskérő éppen milyen állapotban van, mit és milyen formában képes éppen befogadni a horoszkópja rejtette információkból. Sem azt nem tudja felmérni, hogy az általa előadottak éppen milyen hatást váltottak ki a tanácskérőből. Nincs valódi kontaktus, és így nehéz valódi segítséget nyújtani. Sőt! Az így adott tanácsok jobb esetben haszontalanok, rosszabb esetben akár károsak is lehetnek, amennyiben nem pontosak, illetve nem jól érnek célba. Erős a gyanúm, hogy aki ilyenre vállalkozik, az vagy nem mérte fel, hogy mit csinál, vagy rosszabb esetben nem is igazán a segítségnyújtás érdekli, hanem saját megszerzett tudásának fitogtatása. Bármilyen egyéb motiváció is vezeti az illetőt, valószínűleg nem a segítségnyújtás valós és felelős szándéka.

További felmerülő kérdés, hogy jogunkban áll-e betekinteni olyan emberek horoszkópjába, akik nem adtak rá felhatalmazást. Például a hozzánk segítségül forduló párjának horoszkópjába. Vagy a szomszédéba, aki mindig felbosszant minket. Vagy a híres színészek horoszkópjába. Vagy a politikusokéba.

Alapvetően mindig a szándék különbözteti meg az egyes eseteket. Mi célból teszem? Hogy kiváncsiskodjak? Hogy előnyre tegyek szert a helyzetben? Hogy fitogtassam a tudásom? Hogy tanuljak? Hogy létező veszélyekre hívjam fel a figyelmet?

Ahogy a jogban is bonyolult rendszer az egyes jogok hierarchiája (mikor korlátozhatom pl. valakinek a személyes adatainak védelmét), úgy ebben az esetben is kényes kérdéssel állunk szemben. Én személyes tanácsadás során csak olyan horoszkópba vagyok hajlandó belenézni és foglalkozni vele, amire a tulajdonosa engedélyt adott. Ha például a tanácskérő férjéről van szó, a férj beleegyezésével lehet, hogy segítség tud lenni a két horoszkóp összevetése. Bár ilyenkor is beleütközünk abba a problémába, hogy amennyiben csak az egyik házas féllel foglalkozunk, akkor a másik horoszkópja pontosítatlan marad. A pontosítatlan horoszkóp is adhat némi támpontot, de… Én ilyenkor inkább arra szoktam felhívni ügyfeleim figyelmét, hogy a saját feladataikról elvileg a saját horoszkópjuk bőséges felvilágosítással szolgál, így inkább a saját horoszkópjuk alapján mélyedjünk el az ő párkapcsolati életterületet érintő sorsfeladataiban, mint hogy másik horoszkópot hívjunk segítségül.

És mi van a híres emberekkel, színészekkel, politikusokkal? Tele van az ő horoszkópjaikkal a világháló. Sőt, manapság már egy gugli elég, és nagy eséllyel a szomszédunk születési adataihoz is hozzájuthatunk. Szabad nekünk turkálni felhatalmazás nélkül az életükben? Alapvetően az a válaszom, hogy nem. Nem kértek meg rá. Kérés és felhatalmazás nélkül egy nőgyógyász se kezd el turkálni a lábaid között. Vagy azt már bűncselekménynek hívják… 🙂 Pedig lehet, hogy gyógyítani tudna. De nem kapott rá felhatalmazást.

Az az egyik kivétel a szememben, ha mindezt tanulási célból tesszük. Ahhoz, hogy jó orvos legyél, ahhoz a képzésed során számtalan esetleírással, beteggel, betegséggel kell találkoznod, ha sebésznek készülsz, részt kell venned boncolásokon, műtéteken stb. Hogy majd amikor konkrét helyzetbe kerülsz, mint orvos, megfelelőképpen fel legyél már készülve rá. Ugyanígy esettanulmányként jó lehet megnézni egy-egy híres ember horoszkópját. Hogy tanulj belőle. Kérdés persze, hogy jogunk van-e nyilvános adatbázisokban közzétenni ezeket, vagy nyilvános, szakmailag szűretlen internetes fórumokon megvitatni azokat. Hogy a példához visszatérjek – orvosi esettanulmányokként sincsenek közzétéve Hollywood sztárjainak operációi… És persze az ilyen nyilvános adatbázisokban szereplő „pontosított” horoszkópokat is mindig fenntartással kezelem. Vajon ki és milyen tudással pontosíthatta azokat. Pontosítás hiányában pedig vajon mennyi valós tudást sajátíthatunk el belőle…

Másik kivétel lehet, ha az illető úgy közszereplő, hogy élete közvetlenül hatással van sok más emberére. Az USA elnökének egészségügyi adatai hozzáférhetőek. Hiszen nem mindegy, hogy egy ilyen nagyhatalom élén egy arra fizikailag is alkalmas ember áll-e. Ilyen értelemben lehet egy politikai vezető horoszkópja is közügy, és így akár nyilvános fórumon is vitatható.

És szeretném hinni, hogy egyszer majd el fogok jutni a személyes fejlődésnek arra a fokára, mikor a körülöttem élők horoszkópjába is pártatlanul bele tudok nézni, sőt, az ott fellelhető információkat mindkettőnk hasznára fogom tudni használni, és nem fogom félreértelmezni azokat éppen napi bosszúságok és előítéletek miatt, vagy a saját gyengeségeimet védendő. Addig inkább marad aktuális probléma esetén a saját horoszkóp bogarászása. Elvileg ott is megtalálható az összes információ, amire szükségem lehet…

Összefoglalva tehát:
– Elemzés csak pontosított horoszkópból, és csak az illető felhatalmazásával készíthető.
– Tanácsadásra alapvetően a személyes tanácsadás a megfelelő forma.
– Ha tanulni szeretnénk, akkor megtekinthetünk bármely horoszkópot, de tisztában kell lennünk a pontosítás hiányából eredő korlátokkal (hacsak nem állunk neki pl. sajtóból elegendő életeseményt összebogarászni), és azzal is, hogy ilyen horoszkópokról legfeljebb csak zárt szakmai fórumokon, és csak feltételes módban mondhatunk bármit is.
– Más életéért is felelős közszereplőnek nem csak a vagyona és az egészségügyi alkalmassága nem magányügy, hanem a horoszkópja sem.

Ha a fentieken kívüli etikai kétségeink támadnának, akkor pedig hívjuk segítségül azt az elvet, hogy megfelelően tiszta szándékkal vagyunk-e az ügyben (ebben az esetben a horoszkóp vizsgálható), avagy sem.